Groot én klein tegelijk

Daar staan we dan, als eigenaars van een bed & breakfast in de Zuid-Limburgse heuvels, tussen een aantal regionale ondernemers van formaat. Ondernemers die stuk voor stuk hun sporen meer dan verdient hebben in het Zuid-Limburgse ondernemerslandschap, en door velen gezien worden als bron van inspiratie. En stiekem kijken we er zelf ook best een beetje tegenop …

Neem Jack Janssen, trotse mede-eigenaar van Taverne Lambieck in Eys. De ‘hoeskamer van het Heuvelland’. Waar onze gasten, zonder uitzondering, lyrisch van terug komen na een avondje verwennerij door Jack en Nicole. Culinair gezien kan ik [Rob] nog een heleboel van Jack leren en het gastvrouwschap lijkt Nicole’s tweede natuur. Daarbij steekt Jack zijn liefde voor al het goede uit het Limburgse land niet onder stoelen of banken. Al jaren niet, trouwens. Hij stopt het zijn gasten letterlijk door hun strot … maar wat een genot is dat zeg!

En als we het dan toch over de liefde voor lekkers uit het Limburgse land hebben, dan doemt als vanzelfsprekend de naam van Eugene Vaessen op. Hij wordt door velen gezien als vooroploper in het creëren van aandacht voor lokale producten. De varkens van hoeder Joshua wroeten pal voor zijn zaak, de Gerardushoeve in Epen, genoegelijk door de modder. Cittaslow is hem op zijn lijf geschreven. Zo haalt hij ook zijn lamsvlees om de hoek, bij schaapsherder Jeanine Lardonois. Ook al een van de ondernemers op de foto. Verantwoordelijk voor de begrazing van menige ‘wei’ hier in de Limburgse Heuvels, en daarmee voor de instandhouding van zijn fraaie fauna. We kwamen een deel van haar kudde onlangs nog tegen, onderweg naar de Hubertusmarkt, waar we bezoekers kennis lieten maken met al dat lekkers uit de regio.

Schaapsherder onderweg naar Hubertusmarkt Gulpen

Ennuh … is dat Jan Paul Rutten daar op de foto? Inderdaad! Zevende generatie vrije brouwer van de Gulpener bierbrouwerij en verantwoordelijk voor de bouw van het meest duurzame brouwhuis van Europa. Van de wereld, misschien wel. En laten we ook zijn fantastische brouwlokaal niet vergeten. Waar het goed toeven is tussen de nog dampende wort uit de microbrouwerij, terwijl je geniet van goed eten en drinken van zo ver als je kunt kijken. En niet verder. Komt het niet uit de buurt, dan komt het Jan Paul’s keuken niet in. Punt. Hoe Cittaslow is dat!

Veel van de producten die al deze ondernemers gebruiken komen trouwens van culinair paradijs de Eyserhalte, in Eys. Met passie gerund door André Leclercq. Al jaren verzamelt hij het beste uit de regio (en daarbuiten) op culinair gebied. Zijn koelcel fungeert als distributiecentrum voor de betere horeca in de regio, en zijn winkel is een waar walhalla voor foodies en andere genieters van het goede leven. Een genot aan geuren, kleuren en smaken. Ook wij hebben diverse producten uit zijn assortiment op onze tafels staan en de gasten komen er voor terug.

Stoer

Hoe stoer is het dan, dat je door de gemeente waar je in mag wonen, zonder blikken of blozen, wordt toegevoegd aan dit illustere gezelschap. En ook het certificaat ‘ambassadeur van Cittaslow’ uitgereikt krijgt. Dat je mag fungeren als voorbeeld voor anderen in de regio als het gaat om de liefde voor het goede leven. Wow!

Onze burgemeester, Nicole Ramaekers, zei er dit over tijdens de uitreiking van het certificaat:

“Dalauro is niet zomaar een bed en breakfast. Het is een plek om je thuis te voelen, een plek waar je met open armen wordt ontvangen en waar je kunt genieten van een met liefde bereid ontbijt en op vrijdagavond een gastendiner. Jullie gebruiken uitsluitend lokale streekproducten. Door het beste van Italië en Zuid Limburg – de uitzichten, smaken en gastvrijheid – te combineren, zorgen jullie er voor dat de gasten een onvergetelijk verblijf hebben in het Toscane van Limburg. Julie verdienen het om Ambassadeur van Cittaslow te zijn”

Kennelijk valt het dus op dat ook wij niets liever doen dan onze gasten verwennen met alleen het allerbeste uit Italië (bakermat van de Cittaslow beweging) én Limburg. En dat we onze liefde voor onze mooie regio met trots uitdragen. Dus misschien is het helemaal zo gek nog niet dat we tussen dit rijtje prachtige ondernemers staan. Het voelt in ieder geval goed!

Tot gauw!

Laura en Rob.