Komkommertijd

Tijdens de rustige maanden van het jaar zorgen de review sites voor wat reuring door het uitreiken van Awards aan plekjes die het goed doen. Zo deelt Tripadvisor een Certificate of Excellence uit aan hun topplekken, Booking.com een Travelers Review Award en Zoover een oranje of gouden Zoover Award. En hoewel het zeker ook een marketinginstrument is voor de review sites zelf, zijn we er ook weer niet vies van! Het is toch een mooie bevestiging van wat onze gasten gelukkig ook nog steeds in het écht tegen ons vertellen. Namelijk dat ze het fijn hebben hier. En daar is het allemaal om te doen, nietwaar?

Brons!

Het klinkt misschien wat arrogant, maar we hebben al best wat van deze Certificates en Awards mogen ontvangen. Soms uit handen van een echt persoon, soms via de post en soms gewoon als download of widget voor op onze website 🙂

Zoover is de enige die begrijpt dat zo’n Award toch net een extra randje krijgt als het samen gaat met een rangschikking. Zeker als dan blijkt dat je daarin niet eens zo slecht scoort. Tuurlijk, het is geen wedstrijd, het gaat maar om ‘tienden’ (soms zelfs ‘honderdsten’) en ieder plekje heeft zijn eigen charme … maar hoe gaaf is het als Zoover de gemiddelde beoordelingen van alle 2751 Nederlandse B&B’s op een rijtje zet en je ziet jezelf dan op de derde plek staan!

Dagje Utrecht

En dus stapten Laura en ik enkele weken geleden in de trein, op weg naar de Jaarbeurs in Utrecht. Daar werden, tijdens de vakantiebeurs, de Zoover Awards uitgereikt. Tijdens een heuse Awards Show met walking dinner. We deden er zelfs semi-live verslag van op facebook. Kijk maar naar deze filmpjes van twee zuiderlingen in het wilde westen:

We zullen jullie de ellende die vakantiebeurs heet verder besparen, alsook de show met aansluitende erwtensoep … maar we gingen wel naar huis met een mooie prijs!

De beginners mind

Nummer drie van Nederland worden is natuurlijk al een prestatie op zich. Maar de échte prestatie zit ‘m volgens ons in het gegeven dat we al sinds de opening van onze bed & breakfast in de top van de Zoover lijst bivakkeren. Soms staan we er niet in, omdat we te weinig reviews hebben ontvangen, of zo. Maar áls we er in staan is het steevast in de bovenste regionen.

Dus niet alleen je allereerste gasten het gevoel te geven dat ze meer dan welkom zijn, maar ook je 100-ste, 1.000-ste of (in ons geval ) 10.000-ste. Een gast noemde dat ooit eens het vermogen om the Beginners Mind vast te houden. Je zoveelste gast met dezelfde aandacht ontvangen als je eerste. Dat lukt natuurlijk alleen als je iets doet wat je verschrikkelijk leuk vindt. En laat dat nu precies ons geheim zijn! Dus, eigenlijk voelt het helemaal niet als een prestatie; het is ‘gewoon’ het resultaat van wat we heel graag doen. Gasten verwennen.

Trouwens. Over precies dit fenomeen, het vasthouden van the Beginners Mind, gaat ons nieuwe zakelijke product. We gaan het Hosvitality noemen. Over hoe je je bedrijf vitaal gastvrij houdt. Maar daarover een andere keer meer, anders wordt het wel een erg warrig verhaal hier, Rob 🙂

Baas boven baas

Zuid Limburgse B&B buren in top 3 van Zoover Awards 2019Het grappige is trouwens dat we ons voorgenomen hadden om ditmaal, in tegenstelling tot andere jaren, eens wél actief de pers te benaderen mochten we met een leuke prijs huiswaarts keren. Het persbericht lag bij wijze van spreken al klaar. Maar in al onze naïviteit hadden we er niet op gerekend dat uitgerekend onze bijna buren van The Sjinn er dit jaar met de hoofdprijs vandoor gingen. Het scheelt maar een tiende puntje, maar toch! En ja, een persbericht versturen dat je nummer 3 van Nederland bent geworden, terwijl de nummer 1 praktisch om de hoek zit, is natuurlijk een beetje suf. Het goede nieuws is wel dat de prijs ze meer dan gegund is, want het zijn gewoon super lieve collega’s. We hebben er, gezamenlijk terug in de trein, hartelijk om gelachen!

Gastvrij Zuid-Limburg

Overigens, nu we het er toch over hebben. Zuid-Limburg oogstte dit jaar bijzonder goed bij de uitreiking van de Zoover Awards. Ik heb net even geteld en op de foto van de Zuid-Limburgse winnaars (links) staan 21 mensen en op die van alle Nederlandse winnaars (rechts) 83. Da’s maar 4 keer zo veel. Huh? Zou het dan écht zo zijn dat Zuid-Limburg gastvrijer is dan de rest van het land. Het is op grond van deze simpele analyse vast niet verantwoord om dat te stellen, maar het voelt wel goed.

Zuid Limburg scoort goed bij Zoover Awards 2019
Winnaars Zoover Awards 2019

En dat is goed nieuws, natuurlijk. Want mochten onze homemade brownies jullie ooit de neus uitkomen, er zijn dus alternatieven genoeg in het zonnige zuiden 🙂

Tot gauw!

Laura en Rob.