Italiaanse levenslessen

Laatst kreeg ik [Laura] een artikel in de Elsevier Juist onder ogen waarin werd verteld dat er steeds meer Italianen ouder dan 100 jaar worden. Dat is op zich natuurlijk niet zo opzienbarend, want ook in Nederland stijgt het aantal honderdplussers. Maar wat wel opviel is dat het merendeel oud wordt zonder last te hebben van ouderdomskwaaltjes als Alzheimer. Deze kwieke oudjes gaven 10 levenslessen om huppelend bij de 100 te komen (en eroverheen).

Als Italiaanse heb ik dat artikel natuurlijk met interesse gelezen. En ik kan er een heleboel parallellen uit halen met ons leven hier in Zuid-Limburg. Hieronder staan de lessen samengevat in 5 tips. Op naar de honderdplus!

Tip 1: Vermijd stress en denk positief

Vermijd stress en blijf positief denken. Dat wisten jullie natuurlijk al. Maar ook: concentreer je op het heden en niet het verleden. Neem de tijd om leuke dingen te doen.

Bijna 20 jaar geleden ben ik verhuisd van de Randstad naar Zuid-Limburg en één van de dingen die mij opviel was het tempo. Hier is het tempo echt lager. En dan heb ik het niet over het werktempo (want ook hier werken mensen gewoon hard), maar over het langer genieten van vrienden en familie, van eten en drinken. Overal wordt tijd voor genomen. Work hard, play hard. Niet voor niets kennen we hier het Limburgs kwartiertje, die 15 minuutjes later arriveren dan afgesproken omdat je het gewoon even op je gemak deed.

En eigenlijk is dat in die twintig jaar niet veranderd. Het tempo is nog steeds lager dan in het westen. “Kump good”, wordt hier gezegd. Misschien is dat wel de equivalent van het Spaanse mañana of beter gezegd het Italiaanse domani.

Bij ons in de B&B zorgen we ervoor dat stress op een laag pitje komt te staan. Even alleen maar denken aan genieten. “Niets hoeft, niksen mag”.

Tip 2: Zorg voor een gezonde leefomgeving

In een schone omgeving is de kans groter om ouder te worden. Ook hier weer een voorbeeld uit eigen ervaring.

Onze kat Sara heeft de mooie leeftijd van 19 jaar mogen behalen met chronische luchtwegklachten. Die waren 15 jaar voor haar dood geconstateerd. Ze kon af en toe geen adem meer halen, maar met een spuit van het een of ander luchtte dat letterlijk en figuurlijk weer op. Toen ik nog in Rotterdam woonde, ging ik 1x per twee maanden naar de dierenarts voor zo’n spuit. De levensverwachting was niet lang. We verhuisden naar Maastricht en ik kwam al veel minder bij de dierenarts. En als ik er kwam, was het eerste dat hij zei, ik wist dat je zou komen, gisteren was er smog. De laatste jaren van haar leven heeft ze mogen luieren op Eyserheide. En nu raden hoeveel prikjes zij heeft gehad. Je raadt het al … geen, nul, noppes, nada.

Voor mij het teken dat we hier echt schonere lucht hebben dan in de randstad (om maar wat te noemen).

Tip 3: Beweeg, beweeg en beweeg!

Nog zo’n open deur. We weten allemaal dat bewegen goed is voor de gezondheid en of dat nu wandelen, fietsen of sporten is. Bewegen is goed. Maar dóen we het ook voldoende?

Als je midden in de natuur woont is bewegen bijna een automatisme. Je kan de natuur eigenlijk niet ontwijken. Het Heuvelland staat bekend als 5* landschap dus je kan gewoon niet binnen blijven zitten. Het is veel te mooi.

Dat landschap ligt aan de voeten van onze B&B. Veel van onze gasten kiezen er dan ook voor om een groot deel van hun verblijf wandelend of fietsend door te brengen. En wij houden ze niet tegen.

Tip 4: Eet bewust gezond, en matig met alcohol

Wat is gezond eten? Dat is een heel actueel thema waar veel over te doen is de laatste tijd. Maar zeker is dat voedsel dat weinig tot geen bewerking heeft gehad, gezonder is dan bewerkt voedsel. Geen conserveringsmiddelen, geen e-nummers, enzo. Puur natuur, zeg maar. Gelukkig zie je hier de opkomst van streekproducten. Lokaal geproduceerde producten. Direct van het land op je bord.

Deze streekproducten zie je terug op onze ontbijttafel en aan de gastentafel. Rob maakt hier graag gebruik van. Natuurlijk is het slim om niet teveel alcohol te drinken, maar een paar glaasjes wijn bij al dat lekkere eten doet een mens goed. En als je je dan moet beperken tot die paar glaasjes, dan kan het maar beter een lekkere wijn zijn. En laten ze die hier in Limburg nou ook maken

Tip 5: Omring je met familie en vrienden

Robert Waldinger heeft de leiding over een onderzoek dat al 75 jaar in de VS loopt. In dat onderzoek worden mensen gevolgd om de factoren van een gelukkig leven te onderzoeken. Neem even een kop koffie of thee, en 15 minuutjes de tijd om deze TEDtalk te bekijken.

Na 75 jaar kunnen ze in elk geval concluderen dat het hebben van goede relaties met partner, familie en vrienden de mate van geluk beïnvloed.

In de kernen in Zuid Limburg merk je dat er kortere lijnen zijn, dat ouders en familie dichtbij wonen. Het verenigingsleven viert hoogtij en ook dat zorgt voor verbinding tussen mensen in een dorp. Men kent elkaar en weet dat ze op elkaar kunnen rekenen. Zouden de inwoners van Zuid-Limburg daarom zulke gelukkige mensen zijn?

De moraal van het verhaal

Concluderend kunnen we stellen dat onze Bed & Breakfast in een omgeving ligt met voldoende uitganspunten om 100 jaar te worden.

  • Geen stress … check
  • Gezonde leefomgeving … check
  • Mogelijkheden om te bewegen … check
  • Gezond eten … check …

En als laatste:

  • Je omringen met familie en vrienden … de Limburgers zijn de beroerdste niet, maar mocht je liever je eigen familie en vrienden meenemen, altijd welkom!

Tot gauw!

Laura en Rob.