De ultieme smaakmaker

Als er een smaakmaker is die het verschil maakt, dan vind ik [Rob] dat toch wel vlierbloesemsiroop. De siroop, getrokken van de bloesem van de vlierbes, is zo mooi delicaat en subtiel van smaak dat hij een heerlijke, maar niet té dominante, toevoeging is aan allerlei gerechten, fruit en zomerse drankjes. En dat dat niet persé iets zoets hoeft te zijn, blijkt wel uit de suggestie van chef Bas van Kranen als reactie op ons bericht op Facebook over de pluk van de bloesem. Hij suggereerde de bloesem een weekje in witte balsamico azijn te leggen. Ik heb het geprobeerd en het resultaat is een fantastische azijn als basis voor diverse hartige gerechten.

Afgelopen week was het weer zo ver. Tijdens een van onze avondwandelingen namen we een tas en een schaar mee, en voor we er erg in hadden hadden we genoeg voor, naar later bleek, 36 liter siroop. Hallo, 36 liter? Is dat niet een beetje overdreven, Rob? “Uhm, nou, misschien wel, maar ik vind het gewoon lekker”.

We zullen proberen het niet te overdrijven, maar de kans is dus groot dat u bij uw volgende bezoek aan onze bed & breakfast de smaak van vlierbloesem gaat ontwaren. In uw welkomstdrankje, bijvoorbeeld. Of in de ontbijtamuse, door de yoghurt of over de aarbeien … heerlijk! En, als we in een goede bui zijn maken we er Laura’s favoriete terrasdrankje mee, de Hugo.

Kunt u niet wachten? Maak dan snel thuis een siroop en start met experimenteren. Onder deze foto’s volgen een paar recepten. Maar laat dat u er vooral niet van weerhouden om snel weer eens langs te komen.

Succes (en tot gauw)!

Laura en Rob.

Rob’ vlierbloesemsiroop

Maak een #avondwandeling naar de dichtstbijzijnde vlierstruik. Knip een tas vol met schermen, maar vergeet niet af en toe even uw neus in zo’n scherm te steken om de geur op te snuiven …

Vul direct bij thuiskomst een (afsluitbare) emmer met vlierbloesem-schermen. Doe er zo veel water bij dat de bloesem net onder staat en laat (met gesloten deksel) een nachtje trekken. Het stuifmeel van de bloempjes aromatiseert het water met de delicate geur van vlierbloesem. Na 24 uur haalt u de schermen uit het water en zeeft u het vocht door een kaasdoek (of schone theedoek). Per liter vocht voegt u 1 kg suiker toe en 20 gr citroenzuur. Het zuur maakt de siroop iets frisser, maar dient vooral ter conservering. Verwarm het vocht tot alle suiker gesmolten is en er een lichtgeel, transparante, siroop ontstaat. Kook niet (te lang), want anders gaat de suiker caramelliseren en wordt de siroop te donker. Dan gaat de caramel de delicate smaak van de bloesem overheersen. Dat is zeker niet vies, maar wel jammer. Tenslotte doet u de siroop (heet!) in een schone, goed afsluitbare, fles.

Maak gerust een paar liter extra, want het is op voordat u er erg in heeft. Zeker als u Hugo net zo lekker vindt als Laura 🙂

Succes!

Laura’s Hugo

Laura is helemaal gek op Hugo, en die liefde deelt ze inmiddels met zo’n beetje de hele familie. Dus die flessen siroop ben ik zo weer kwijt.

Laura aan de vlierbessen siroop

Je maakt ‘m zo:

Doe in een lekker groot glas:

  • Een hand ijsklontjes
  • Een scheut vlierbloesemsiroop
  • Een scheut (of twee) prosecco
  • Een scheut (of minder) bruiswater
  • Een schijfje limoen
  • Een takje mint
  • Roerstaafje er in, zonnebril op, stoel in standje ‘lui’ … en genieten maar!